Hagetjelden
fredag 17. august 2012

Solhelg i nord?

Værmeldingen for helgen er ikke så verst, og i øyeblikket ser det jo lovende ut! Tok en ny runde inne i hagen og utenfor. Etterpå var det fint å sitte ute, godt skjermet av lebusker mot nordvesten.


Rundt hagen er det mengder av mjødurt som dufter herlig.


Dette er et vakkert, men likevel trist syn. Hvert år øker mengden Tromsøpalmer her på øya. De får stort sett stå i fred og frø seg som de selv vil, og kan snart komme til å fortrenge annen vegetasjon. Skulle bare ønske at kommunen ville ta et initiativ for å stoppe dem. Foreløpig får en prøve å bekjempe dem så godt en kan i nærområdet.


Tindved tåler saltvann og er plantet ytterst på denne plenen, langs muren mot sjøen. Tindvedene (Hippophaë rhamnoides 'Ørlandet'), ble kjøpt inn som småplanter i 2002 og 2003, og satt ned for å holde på jorda her under vinterstormene. De har ikke etablert seg spesielt raskt - kanskje er dreneringen for dårlig. Flere planter har dessuten blitt skylt på havet vinterstid. Buskene har aldri satt frukter - kanskje er de alle av samme kjønn.


Rosa gallica 'Splendens' står værutsatt til langs sydveggen.
Den er ikke blitt høy.


Ligularia vorovievii ble plantet i skyggen under seljetreet i 2003. De fleste blomsterstandene har nok blitt liggende nede etter de kraftige regnskyllene vi har hatt.


Stjerneskjerm (Astrantia major) er en dekorativ, god og livskraftig staude. Jeg liker særlig den litt mørkere utgaven som her.


Her er noen av "snøballene" på Viburnum opulus 'Frøken Norden'. Busken ble plantet i 2001 og har blitt overraskende stor og høy, og gir god le til en sitteplass under grantrærne.


Villrips begynner å bli moden. Dette er en type fra Alta-traktene. Buskene får bra høstfarge.


Widerøe går inn for landing!
Det er faktisk bare hyggelig med flytrafikken i hagen.
Det er for eksempel et kjent og kjært syn når enda en flott propellmaskin kommer inn østfra, gjør en sving over hustaket, og går inn for landing.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar